Min gode lærer Chass Perry har mange gange sagt:
"Hvis du arbejder længe nok med kroppen, møder du sindet. Hvis du arbejder længe nok med sindet, møder du kroppen. Kan vi sige hvor kroppen slutter og sindet begynder, eller omvendt?"
Altså, at vi er hele mennesker og skal mødes holistisk, som den helhed vi er.
Min erfaring er at behandlingsforløb kan starte i det fysiske, efter nogle gange kommer der noget emotionelt. Eller omvendt, at udgangspunktet er emotionelt, og så falder det til ro og den fysiske krop formår at give slip og finde ny balance.
Egentlig tror jeg at denne vekselproces er i hver eneste behandling. Det er bare ikke altid vi er bevidst om det. Det er ikke altid nødvendigt at være bevidst om, for kroppen og sindet er jo en helhed, og har store selvhelbredende kræfter.
De seneste dage er jeg blevet beriget og inspireret af artikler der taler ind i kropsterapi og traumer.
Zetland kom med en artikkel om: "Kan man trykke traumer ud af kroppen" omhandler ny dansk forskning om kropsterapi og PSTD.
Jeg kan opfordre til at lytte eller læse artiklen.
Artiklen omhandler et projekt hvor en gruppe PTSD ramte soldater får både kognitiv terapi, medicin og kropsterapi. En anden gruppe får kognitiv terapi og medicin, som er det gængse i Danmark..
Resultatet var godt. Bedre end den gruppe der kun fik kognitiv terapi og medicin. 7 ud af 20 deltagere kunne efter forløbet ikke længer diagnostiseres med PSTD, i kontrolgruppen var det 0.
Det fremhæves, at de fulgte forløbet godt, hvilket er vigtigt for at opnå et resultat. Det tyder på at behandlingen giver mening for den PSTD ramte.
Det nævnes, at der ikke tidligere har været Dansk forskning, men at der er udenlandsk forskning, og at kropsterapi bruges i udlandet.
På Upledger Craniosacraltherapy Instituttet i USA arbejdede man i 90érne med kraniosakralterapi til PSTD ramte Vietnamveteraner, og havde rigtig gode resultater. Der findes Amerikansk forskning på dette. Og det førte til udviklingen af 5 dages retreats kaldet "Integrativ Intension".
I Upledger Craniosacraltherapy UK havde de inden corona et projekt med PSTD ramte politibetjente.
Jeg var selv derover og arbejde med i november 2019. Ingen tvivl om at behandlingen hjalp dem.
Selve studiet gik dog i stå ifbm corona.
I artiklen siger Simon Gregersen at 40% af danskerne bruger kropsterapi. Det må jo være erfaring der giver mening. Det virker jo ikke først når det er videnskabeligt bevist, men også inden.
Artiklen rummer også debatten om hvorvidt et traume sidder i hjernen, og skal behandles kognitivt, eller i kroppen og skal behandles kropslig. Det er åbenbart en stor diskussion.
For mit vedkommende vender jeg tilbage til helhedstanken. Hjerne og krop er ikke adskilt, det er en helhed. Så det giver da så god mening, at have flere muligheder for at blive mødt terapeutisk.
Vi er krop og sind, og jeg beriges af Chass Perrys ord
"Hvis du arbejder længe nok med kroppen, møder du sindet. Hvis du arbejder længe nok med sindet, møder du kroppen. Kan vi sige hvor kroppen slutter og sindet begynder, eller omvendt?"
|